О нама  
    Увод  
    Статут  
    Ко је ко у Друштву  
    Како се учланити  
     
  Активности  
    Економска секција  
    Културна секција  
     
  Архива досадашњих активности  
     
 

Актуелносоти и предстојеће активности

 
     
  Занимљивости из Ирана и везано за Иран  
     
  Иран и Иранци у Србији  
     
  Србија и Срби у Ирану  
     
  Народне мудрости из Ирана  
     
  Ваши радови у вези са Ираном и Иранцима  
     
  In memoriam  
     
  Линкови  
     
  Контакт  
     
   
 

Економска секција Друштва

Српско-иранско друштво за пријатељство и сарадњу има у свом саставу и Секцију за економску сарадњу . Задатак Секције је да, колико је то у њеној моћи, помогне економску сарадњу двеју земаља, повезивањем двају различитих култура, обезбеђивањем узајамног разумевања, поштовања и сарадње, чиме се постиже општи напредак обеју земаља, што је и највиши циљ Друштва у целини.
Ове племените циљеве нашег Друштва , као и почетне кораке у раду Секције за економску сарадњу, запазило је чак и Министарство иностраних послова Исламске Републике Ирана и успоставило сарадњу са нашим Друштвом. Томе је, свакако, значајно допринело и постојање Секције за економску сарадњу. Њу води одбор који сачињавају привредници и иранисти Србије, бивше дипломате и стручњаци који су спремни за сарадњу у циљу унапређења привредних односа између две земље. Дакле, основна мисија и сврха постојања поменуте Секције јесте ово што је поменуто, а наравно све у складу са реалним могућностима Друштва и његових активних чланова. У таксативном смислу ова се активност може овако објаснити:
  • Увоз из Ирана и извоз према Ирану, посебно у области нафтне и ауто индустрије, пољопривреде и текстила;
  • Размена искустава из области приватизације и инвестиција;
  • Унапређење универзитетске сарадње;
  • Разни облици коопeрације;
  • Идентификација могућих партнера и облика сарадње.
Наравно, све ово мора бити у реалној вези са економским стратегијама две земље. Први корак у том правцу је учињен у области ауто индустрије када је једна већа делагација наших ауто привредника посетила Иран и тамошњи ауто сајам у јуну 2004. године. Аниматор и организатор ове посете било је наше Друштво. Исте године је потписан и споразум о сарадњи између Друштва и БК система у области мале привреде.
Неке наше привредне организације из области ауто индустрије, после ове посете, постале су колективни чланови Друштва уз одговарајућу годишњу чланарину која се користи за различите активности Друштва.

Контакт са Секцијом:
Инг. Милун Станојевић
Znam Co Belgrade
Milun Stanojevic
Mobile: +381 63 352 658
Tel.-Fax:+381 11 8233 042

Address:
St. Ljubise Miodragovica 35
11000 Belgrade
Serbia&Montenegro

 

АКТИВНОСТИ ЕКОНОМСКЕ СЕКЦИЈЕ

  1. Ових дана, тачније од 13-тог до 16-тог септембра 2006. у посети нашој земљи је била привредна делегација ИР Иран, као гост Привредне коморе. У програму активности ове делегације је у четвртак био велики скуп у сали Привредне коморе на Теразијама, увече вечера у резиденцији амбасадора ИР Иран у Београду, затим посета Привредној комори Краљева, посета манастиру Жича и у суботу састанци са привредницима Београда у хотелу "Интерконтинентал". Наше Друштво је имало удела у раду привредне делегације Ирана тако што се члан делегације, г-дин Рамин Етезад Мозафар , вице-председник компаније SAKOO Research, Design and Management, састао са чланом нашег Друштва и разговарао о могућности сарадње на пољу аеродромске технологије, као и информатичких технологија. У разговору је установљен интерес за заједнички наступ на отвореном тржишту, првенствено Блиског и Средњег Истока, Азије и Африке. Установљена је компатибилност његове компаније и компанија из наше земље за такав циљ. Г-дин Мозафар ће проучити добијен материјал са наше стране и јавити се са конкретним предлозима.

У неформалном делу разговора је г-дину Мозафару представљен рад нашег Друштва и он је показао велико интересовање да се учлани у Друштво.