О нама  
    Увод  
    Статут  
    Ко је ко у Друштву  
    Како се учланити  
     
  Активности  
    Економска секција  
    Културна секција  
     
  Архива досадашњих активности  
     
 

Актуелности и предстојеће активности

 
     
  Занимљивости из Ирана и везано за Иран  
     
  Иран и Иранци у Србији  
     
  Србија и Срби у Ирану  
     
  Народне мудрости из Ирана  
     
  Ваши радови у вези са Ираном и Иранцима  
     
  In memoriam  
     
  Линкови  
     
  Контакт  
     
   
 

Фестивал краткометражног иранског филма - Београд 18/19. април 2005.

Захваљујући континуираном одржавању смотри иранског филма и његовом присуству на међународним филмским фестивалима који се одржавају у Београду, наша публика је била у прилици да види многа значајна дела из његове савремене продукције. Међутим, како до сада није било озбиљније прилике да се домаћи гледалац на систематичнији и прегледнији начин упозна са новијом производњом кратког филма у Исламској Републици Иран, Српско-иранско друштво за сарадњу и пријатељство је уз помоћ Културног центра И.Р. Ирана у Београду организовало Фестивал краткометражног иранског филма . Овај Фестивал, на коме је приказано тринаест кратких филмова реализованих у Ирану у протеклих десетак година, одржан је 18-19. априла 2005. године као пратећи програм у оквиру 52. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма , уз чију сарадњу је и организован.
Селекција филмова је сачињена тако да је свако од изабраних остварења представљало понеко од стилских, тематских, амбијенталних и идејних опредељења карактеристичних за ову врсту филмске производње у Ирану - што значи да квалитет филма није био искључиви критеријум приликом одабира за овај Фестивал . Због тога су гледаоци били у прилици да се упознају не само са савременим тенденцијама у том домену кинематографске делатности, него и са неким другим аспектима културе, традиције и народног живота у Исламској Републици Иран. Изузев једног анимираног филма и једног остварења документарно-игране структуре, то су били играни филмови у којима доминира алегоријски приступ судбини човека и његовом суочавању са неминовностима као што су смрт, губитак вољене особе и последице рата, те дела у којима доминира атмосфера оних амбијената и ауторских опсесија који су постали карактеристични за савремену иранску кинематографију.
Упознавање са производњом кратких филмова добија дубљи смисао и значење када се има у виду његово место и значај унутар кинематографске делатности у Ирану. Наиме, иза великог успеха иранског филма у протеклих десетак година стоји пажљиво и мудро осмишљена културна стратегија иранске државе: тајна иранског фестивалског чуда налази се баш у специфичној организацији филмске делатности и остваривању услова за производњу филмова на највишем професионалном нивоу. Снимање краткометражних филмова у Ирану представља веома важан део те стратегије - то је начин на који се неафирмисани ствараоци најмлађе генерације укључују у "велики" филмски свет. Због свега тога, овај Фестивал иранског кратког филма је постао прилика не само да се стекне важна информација о овом мало познатом аспекту иранске кинематографије него је, изнад свега, постао и мотив да се започне са заокруживањем слике о производним околностима у којима је она постала светски феномен. Наиме, продукциони аспект иранске кинематографије био је главна тема Округлог стола о иранској кинематографији, организованог поводом овог специјалног програма на 52. Београдском фестивалу докуметарног и краткометражног филма.

Округли сто о иранској кинематографији - 19. април 2005.

Поред учесника из Србије, међу којима су били: Мирољуб Стојановић, научни сарадник Института за филм из Београда, Драган Јеличић, директор TUCK-а, најзначајнијег дистрибутерског предузећа у Србији, затим филмски продуценти и режисери Милутин Петровић и Недељко Деспотовић, на Округлом столу су узели учешће и угледни гости из И.Р. Ирана: Мохамед Реза Араб, филмски режисер и продуцент и Судабе Бабагап, режисер и прошлогодишњи лауреат Београдског фестивала документарног и краткометражног филма.
На овом Округлом столу је било говора о свим важним аспектима филмске производње у Исламској Републици Иран, како о укључивању младих режисера у филмску производњу, тако и о начину организације филмске делатности - од припреме пројекта, преко обезбеђивања средстава за продукцију, до дистрибуције филмова. Плодан дијалог учесника Округлог стола се водио око могућности дистрибуције иранског филма у Србији и Црној Гори, посебно оног комерцијалног, као и о могућностима међудржавне сарадње у овој области. Закључено је да публика у Србији и Црној Гори недовољно познаје ирански комерцијални филм, па су се учесници договорили да предузму кораке у правцу поправљања овог стања, а уважени гости пружили уверавања да ће се заложити да се неки од најгледанијих иранских филмова прикажу у Србији.
Округли сто је успешно завршен постављањем питања из публике, и то о најважнијим темама које покреће савремени ирански филм.

Богдан ЗлатићФилмови приказани на Фестивалу краткометражног иранског филма:

Песме сивог човека (Амир Шаха Разавиан);
Света шума (Шахрам Даруиш);
Пархуде (Розете Гхадери);
Кандован - земља сунца (Мохаммад Реза Араб);
Филм који сте гледали (Фима Емами);
Железничка патрола (Реза Собхани);
Шализех (Азам Најафиан);
Талас и море (Махди Сафаркхани);
Две сестре (Бијан Мир - Багхери);
Музика - Духови - Планине (Бахрам Тавакколи);
Слика без рама (Мона Занди);
Сусед (Али Моссафа);
Шарвех - тон срца (Масауд Меријами).